Veel ondernemers vragen zich af wat ze met videomarketing aan moeten om hun klanten te informeren. Het leveren van relevante en waardevolle informatie (content marketing) zorgt voor communicatie tussen klanten en tussen klant en onderneming. Dat kan bijvoorbeeld via blogs, online nieuwsbrieven, social media berichten of door het verspreiden van video’s met uitleg over het product of de dienst. Consumenten willen weten wat voor soort product ze in huis halen en met welk bedrijf ze zaken doen. En video speelt een cruciale rol om deze boodschap over te brengen!

Ondernemers willen weten hoe ze video kunnen inzetten in hun marketing

Marketingorganisatie Marketo concludeert  in een recent onderzoek dat video de meest effectieve manier is om relevante en waardevolle informatie via social media kanalen over te brengen.

 

Meest effectieve manieren om inhoud te maken

Stel, als ondernemer ben je je bewust van het feit dat het inzetten van video niet mag ontbreken in je marketing. Maar wat is er mogelijk in video? Binnen de vele maatwerkoplossingen kunnen de volgende mogelijkheden als voorbeeld worden aangedragen. Volgens een onderzoek van marketingorganisatie Ascend2 zijn video-testimonials, bedrijfsvideo’s/instructievideo’s en video-pitches de meest effectieve vormen binnen videomarketing.

 

Ascend2 stelt dat video-testimonials, instructievideo's en video-pitches het meest effectief zijn in videomarketing

VIDEO-TESTIMONIAL

Relaties geven hierin kort (ca. 30 seconden) hun mening over een bedrijf of persoon waar zij zaken mee hebben gedaan of mee samengewerkt hebben. Ben je overtuigd dat je toegevoegde waarde hebt geleverd, dan nodig je die relatie uit om je aan te bevelen. Of je geeft zelf een aanbeveling aan een zakelijke relatie om je tevredenheid te uiten. De gever van de aanbeveling gunt de andere partij een positieve beoordeling.  Zo’n testimonial op video  is een uiterst krachtige manier van aanbevelen. Er wordt een groot publiek bereikt (zowel op de website als alle social media platforms), terwijl de oprechtheid van de aanbeveling af te lezen is op het gezicht van de gever.

BEDRIJFSVIDEO

In een bedrijfsvideo wordt uitgelegd wat je onderneming doet en waar het voor staat. Vanwege de steeds kortere spanningsboog bij kijkers moet de inhoud kort en bondig worden neergezet,  namelijk in maximaal 2 minuten. Dit noopt tot een uiterst nauwkeurige filmplanning vooraf om de kernwaarden en onderscheidende factoren van de onderneming op een ludieke manier te verbeelden. Belangrijk is om een duidelijke boodschap en een juiste uitstraling over te laten komen op de doelgroep.

INSTRUCTIEVIDEO

De werking van producten of diensten worden in deze video’s op een duidelijke manier beeld-voor-beeld uiteengezet. De kijker krijgt zo duidelijke instructies hoe een product werkt of hoe een dienstverlening in elkaar zit. Hiermee voeg je relevante en waardevolle informatie toe die door klanten goed zal worden gewaardeerd. In toenemende mate wordt Youtube voor dit soort video’s als zoekmachine gebruikt.

VIDEO-PITCH

Een video-pitch is een elevator-pitch  op film.  Iedere ondernemer heeft wel een elevator-pitch in het hoofd zitten. Op geschikte momenten kan die pitch zo opgelepeld worden. Veelal gebeurt dat in een persoonlijke ontmoeting (hoeft niet persé in de lift te zijn!), een verkoopgesprek of tijdens netwerken. Maar door video-pitch te posten op social media bereik je een veel groter publiek tegelijkertijd zodat je dat veel reistijd en reiskosten bespaart.

Naast deze vier vormen van videomarketing zijn er nog talloze andere manieren om video in te zetten om relevante en waardevolle informatie aan klanten te verstrekken. Video is namelijk maatwerk waarin de wensen van de opdrachtgever worden meegenomen. In een informatief gesprek zal duidelijk worden wat voor soort video’s geschikt zijn, wat de kosten zijn en hoe de video’s kunnen worden geplaatst op de website en social media kanalen.