Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar echtheid en dingen die ontroerend, persoonlijk en authentiek zijn. Zeker in een wereld waarin de stroom met reclame  aanzwelt, zijn consumenten steeds meer geneigd om een boodschap als écht of als nep te kwalificeren.  Ben je als ondernemer in staat om authentiek over te komen, dan zullen consumenten hun portemonnees openen.

 

VIDEOMARKETING TOONT ECHTHEID

Zaken doen draait tegenwoordig vooral om échtheid. Klanten beoordelen  ondernemers op hun originaliteit, oprechtheid, eerlijkheid en authenticiteit.   Voor een goede beoordeling  zal de klant recht in de ogen van de ondernemer willen kijken. Persoonlijke ontmoetingen zijn wat dit betreft natuurlijk het meest doeltreffend, maar  niet altijd haalbaar vanwege lange reistijden en tijdgebrek  (zowel voor ondernemers als klanten).  Tekst en foto’s kunnen dit niet opvangen, maar op video kan de klant ook recht in de ogen van de ondernemer kijken als die zijn beweringen doet.

Wees bewust van wie je bent en van je gedrag ten opzichte van anderen. Hiermee verklaar je in feite de identiteit van jezelf en de onderneming.

 

In videomarketing is het daarbij belangrijk om authentiek over komen op film, waarvoor ik de volgende 5 adviezen kan geven .

1. Wees altijd trouw aan jezelf.

2. Wees altijd wie je tegen anderen zegt dat je bent.

Deze twee adviezen gelden zowel voor de ondernemer als persoon als voor de onderneming zelf. Wees bewust van wie je bent en van je gedrag ten opzichte van anderen. Hiermee verklaar je in feite de identiteit van jezelf en de onderneming. In bepaalde gevallen kan “storytelling”  wezenlijke waarde toevoegen aan het overbrengen van authenticiteit.

3. Noem jezelf nooit “écht”, want dat heeft een averechts effect.

4. Focus je op het aanbod van je onderneming.

Authenticiteit kan in verschillende geledingen binnen jouw onderneming naar voren komen. Voorbeelden zijn natuurlijke bronnen of ingrediënten, handgemaakt en unieke producten, maatwerk en uitzonderlijke diensten of “lifetime experience” vanuit het verleden. Of misschien onderneem je duurzaam om de wereld beter te maken of inzichten van anderen naar een hoger plan te brengen.

5. Het beeldverhaal is belangrijker dan het beeld zelf.

In een technisch perfect geregisseerde en opgenomen film van jouw onderneming schuilt het gevaar dat jouw boodschap als reclame wordt gezien.  Het moet dus gaan om  een weergave van de juiste boodschap.  Op de juiste momenten moeten de juiste emotionele beelden de kijker “pakken”. Authenticiteit kan optimaal worden overgebracht als de kijker zich kan identificeren met de inhoud van de boodschap.

Vind je het ook belangrijk om authentiek te zijn? Zie je mogelijkheden in je bedrijf om authentiek te zijn? Zie je misschien andere mogelijkheden om dit naar voren te laten komen? Wil je hier meer over weten? Ik ben benieuwd hoe jij tegen authenticiteit aankijkt, dus ik zou het heel leuk vinden als je een reactie achter laat.