Hoe zou dit uitpakken voor een videograaf, dacht ik, toen ik onlangs een opiniestuk in de Volkskrant las. Het ging over sportfotograaf Guus Dubbelman die zich afvroeg hoelang de krant nog foto’s van fotografen zoals hij willen betalen. Er worden namelijk zoveel digitale foto’s van een wedstrijd aangeboden, dat het steeds moeilijker wordt om een onderscheidende foto te maken.

Met mobiele telefoons worden veel foto's en video's gemaakt, wat fragmentarisch is. Videografen brengen structuur.

 

REVOLUTIE IN BEELD

De overgang van analoog naar digitaal heeft voor fotografen grote gevolgen. “We zitten in een revolutie als het gaat om beeld. We zijn nog maar twintig jaar bezig, maar de hele technologie gaat zo razendsnel, ik ben benieuwd waar we over twintig jaar zijn. De kans is groot dat in de toekomst voetbalbonden beelden aanbieden aan kranten. dat er geen fotograaf meer wordt gestuurd en dat de beelden van televisie worden gepakt. De videocamera’s van tegenwoordig zijn al zo goed, de volgende stap wordt dat dat een stilstaand tv-beeld als foto gebruikt gaat worden”, volgens Guus. Met de oude analoge fotocamera’s konden vakmensen zich nog onderscheiden. Met de nieuwe, snelle digitale camera’s is het technische kwaliteitsverschil gemarginaliseerd.

TOEKOMST FOTOGRAAF ?

Natuurlijk heeft Guus het hier over een specifieke deelmarkt binnen de fotografie, namelijk sportfotografie. Daarin zijn het vastleggen van belangrijke momenten en snelheid van overdracht cruciaal. Maar er zijn andere deelmarkten waar dit begint te spelen. Denk aan evenementen en festivals, waar vele bezoekers met hun geavanceerde smartphones foto’s en video’s maken om direct razendsnel te uploaden naar social media kanalen. Kom dan maar eens als fotograaf een paar dagen later aan met je zorgvuldig uitgezochte en gecorrigeerde foto’s. Het voelt als mosterd na de maaltijd. Overigens loert hier ook het gevaar dat een stilstaand tv-beeld als foto gebruikt gaat worden. Er bestaan echter nog steeds deelmarkten waar een vakkundig oog wordt gewaardeerd, zelfs als het wat later wordt aangeleverd. Eén beeld kan nog steeds meer zeggen dan duizend woorden, zeker als maatwerk in het spel is!

TOEKOMST VIDEOGRAAF ?

Hoe zit het dan met de perspectieven van de videograaf? Ook in deze markt explodeert het aanbod van video’s met smartphones gemaakt door bezoekers van sportwedstrijden, evenementen en festivals. YouTube en Facebook staan er vol mee. Net als in de fotografie kan iedereen tegenwoordig wel een video maken. Maar net als in de fotografie laat de kwaliteit vaak te wensen over. En net als in de fotografie is het vakkundig oog en de boodschap cruciaal, zeker als het maatwerk betreft. Uitgaande van 50fps (50 frames per second) kan een video van 1 minuut (3000 beelden) meer zeggen dan 3 miljoen woorden! En dat is precies de toegevoegde waarde van de videograaf. De markt kan snel overladen worden met fragmenten van een gebeurtenis,  de videograaf brengt echter structuur in de gebeurtenis, past maatwerk toe in de boodschap en uitstraling en zorgt voor een kop en een staart. En voor een dergelijke onderscheidende video mag de (arbeidsintensieve) montage best een paar dagen duren.

ADVIES VIDEOMARKETING

Integreer als ondernemer foto- en videobeelden in de marketing van de onderneming. Aangetoond is dat dit de aandacht trekt van bezoekers op je website of social media kanalen. Wil je een duidelijke boodschap overdragen en bezoekers hierop laten reageren, kies dan voor een video die door een videograaf op maat voor jou is gemaakt, inclusief kop en staart.