Eind 2016 hield Jan Terlouw in DWDD nog een pleidooi voor ‘het touwtje uit de brievenbus’ om het wereldwijde gebrek aan vertrouwen te benadrukken. Onlangs was hij weer te gast bij DWDD. Samen met 10 voorzitters van politieke jongeren organisaties presenteerde hij daar een manifest voor een duurzame wereld en duurzame relaties.  Vertrouwen bleek weer cruciaal te zijn voor een succesvolle samenwerking.

Vetrouwen en het touwtje uit de brievenbus

ECONOMISCHE AGENDA VAN DE DUIN- EN BOLLENSTREEK

Begin februari maakte ik een filmverslag van een informatiebijeenkomst van de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek. Ook hier kwam naar voren dat alle participerende partijen vertrouwen in elkaar moeten hebben om iets te bereiken. Alleen dan zullen gemeenten, ondernemers en het onderwijs gemakkelijker en plezieriger met elkaar samenwerken om daarmee nog meer vertrouwen te kweken. Met elkaar in gesprek blijven om nieuwe projecten op te pakken en bijdragen te blijven leveren. Een gebrek aan vertrouwen zou funest zijn voor de voortgang van de projecten.

GEBREK AAN VERTROUWEN

Onze wereld kampt al geruime tijd met een groeiend gebrek aan vertrouwen. Kijk maar naar de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten, de Brexit, de opkomst van het populisme, oplaaiende vuurhaarden, de aanpak van de milieuproblematiek etc. Het vertrouwen wordt ook nog eens stevig ondermijnd door nepnieuws, waardoor mensen niet meer weten wat ze nu wel of niet meer moeten geloven. In het bedrijfsleven hoort betrouwbaarheid hoog in het vaandel te staan, wees wie je bent en kom je afspraken na. In een van mijn vorige blogs –Videomarketing en echtheid– beschreef ik al dat zaken doen tegenwoordig vooral draait om echtheid.

VIDEOMARKETING EN ECHTHEID

Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar echtheid en dingen die ontroerend, persoonlijk en authentiek zijn. Zeker in een wereld waarin de stroom met reclame  aanzwelt, zijn consumenten steeds meer geneigd om een boodschap als écht of als nep te kwalificeren.  Ben je als ondernemer in staat om authentiek over te komen, dan zullen consumenten hun portemonnees openen.

Zaken doen draait tegenwoordig vooral om échtheid. Klanten beoordelen  ondernemers op hun originaliteit, oprechtheid, eerlijkheid en authenticiteit.   Voor een goede beoordeling  zal de klant recht in de ogen van de ondernemer willen kijken. Persoonlijke ontmoetingen zijn wat dit betreft natuurlijk het meest doeltreffend, maar  niet altijd haalbaar vanwege lange reistijden en tijdgebrek  (zowel voor ondernemers als klanten).  Tekst en foto’s kunnen dit niet opvangen, maar op video kan de klant ook recht in de ogen van de ondernemer kijken als die zijn beweringen doet.

VIDEO-TESTIMONIAL EN VERTROUWEN

Een video-testimonial is een krachtige manier om vertrouwen te kweken en nieuwe  opdrachten binnen te krijgen. Klanten/producenten geven hierbij hun mening over een bedrijf waar zij bepaalde producten of diensten van hebben verkregen/aan hebben geleverd. Met die ideale combinatie video en testimonial wordt er een nog groter publiek bereikt (zowel op de website als alle social media platforms), terwijl de oprechtheid van de aanbeveling af te lezen is op het gezicht van de gever.

•    Mond-tot-mond reclame is de meest directe vorm van aanbevelen, maar blijft een relatief beperkte, individuele aangelegenheid.
•    Om een groter publiek te bereiken worden vaak tekstuele aanbevelingen geschreven. Vooral op websites en LinkedIn zijn deze aanbevelingen terug te vinden. Nadeel is dat niet altijd kan worden getoetst hoe objectief deze meningen zijn.
•    Minder vaak zie je zo’n testimonial op film, hoewel dit juist een uiterst krachtige manier van aanbevelen is omdat de oprechtheid van de aanbeveling af te lezen is op het gezicht van de gever. Uit onderzoek blijkt dat de video-testimonial de meest effectieve vorm is om met video inhoud (content) te genereren.