Soms is het leuk om uit te leggen hoe een filmproject tot stand is gekomen. En de afgelopen maand trok de film over de Top50 Meest Invloedrijke Personen van de Duin- en Bollenstreek 2016 de nodige aandacht. Vandaar deze “making of….” blog over de ontwikkelingen nadat uitgever John van der Tol (Zaken voor Zaken) mij vroeg om die film te maken. Bovendien zijn extra filmbeelden van  de overrompeling van de nieuwe nummer 1, Edwin de Beukelaar van St(r)andplaats Nederzandt, toegevoegd in deze blog.

Top50 Meest Invloedrijke Personen in de Duin- en Bollenstreek 2016

Foto: Sven van der Vlugt

 

DE AANLEIDING

John vestigde zich jaren geleden als netwerker pur-sang in de Duin- en Bollenstreek. Sindsdien probeert hij ondernemers in de streek te “binden en verbinden” middels bijeenkomsten, evenementen en een papieren magazine (zonder nietjes). Dit jaar is hij onder zijn nieuwe bedrijfsnaam Zaken voor Zaken overgestapt naar een digitaal magazine. Koppelde hij voorheen de bekendmaking van de bovengenoemde Top50 aan een groots evenement, deze keer wilde hij dit op een digitale manier (videomarketing) doen. Op 22 november zou de Top50 via een kort filmpje, waarin de “lijst der lijsten” en de overrompeling van de nieuwe nummer 1, via de social media kanalen openbaar worden gemaakt.

DE VRAAG

“Peter, kan je voor mij een dynamisch filmpje maken van 1 à 2 minuten met daarin de volledige lijst met alle 50 ondernemers/bestuurders en wat beelden van een “overval” op de nieuwe nummer 1?”, zo luidde het verzoek van John. “Natuurlijk John, ben altijd in voor iets creatiefs!”, en ik vond het direct een mooie uitdaging als CAMJO (camera journalist) om iemand te overrompelen en daarbij te moeten improviseren op onverwachte situaties. En ook in de montage zou de nodige uitdaging liggen.

DE VOORBEREIDING

Omdat het verzoek half oktober was gedaan, had ik gelukkig wat tijd om na te denken over de opzet en om het internet af te stropen voor inspiratie en mogelijke hulpmiddelen. Je hebt natuurlijk wel een intro nodig met toepasselijke beelden, geluid en mogelijkerwijs een voice-over stem om het geheel in te leiden. Uiteindelijk koos ik voor een fraaie animatie met ronddraaiende bekers en toepasselijke muziek. De voice-over maakte het intro later compleet. Voor de lijst met 50 namen werd een weergave per gemeente gekozen. Het kaartje van John met de indeling per gemeente moest nog wel even met Paint worden aangepast: Vogelenzang eruit, Katwijk erin. Nu de filmbeelden van de “overval” nog.

DE OVERROMPELING

Ik kreeg bericht van John dat de “overval” op de nieuwe nummer 1 van de Top50, Edwin de Beukelaar, op maandagochtend 31 oktober bij St(r)andplaats Nederzandt was gepland. De Meest Invloedrijke Persoon van 2015, burgemeester Lies Spruit, had haar welwillende medewerking verleend om de wisselbeker aan Edwin te overhandigen. Dit zou in een van de vergaderkamers van Nederzandt moeten gebeuren. Omdat ik graag wil weten wat ik als filmer kan verwachten, had ik met José van Nederzandt afgesproken om donderdag 27 oktober even langs te komen om de locatie filmtechnisch te bekijken.   “Als jullie zorgen dat Edwin daar rechts zit tijdens zijn vergadering, dan kan ik bij binnenkomst die vrije ruimte daar links benutten om met het raam in mijn rug zonder tegenlicht de overval te kunnen filmen”, zo sprak ik af met José.

Op die maandagmorgen kwam John stipt op tijd aan met burgemeester Spruit. Samen met fotograaf Sven van der Vlugt slopen we naar de ruimte waar Edwin in vergadering zat. Het was de bedoeling dat ik als eerste de ruimte zou betreden met lopende filmcamera, met fotograaf Sven in mijn kielzog. Na een paar seconden volgden dan burgemeester Spruit, John (met beker), Edwin’s ouders en bekenden. We hoopten dat de verrassing voor Edwin dan compleet én op beeld zou zijn. Bij het binnenkomen bleek Edwin echter links te zitten terwijl de vrije ruimte bij het raam vol was gezet, waardoor het improviseren was met het tegenlicht en de beperkte loopruimte. Desondanks was de overrompeling compleet en bleek Edwin zeer verrast, wat in onderstaand filmpje ruim in beeld is gebracht.

 

HET RESULTAAT

Nadat in de montage ongeveer 45 seconden aan filmbeelden over bleef en de lijst met namen bij sommige gemeenten wat langer zichtbaar waren, kon de totale filmlengte worden beperkt tot 2 minuten. Op 22 november kwam laat in de ochtend het verlossende telefoontje van John: de film mocht openbaar worden gemaakt op social media. In no-time stond de Facebookteller op bijna 4.000 weergaven en stroomden de likes, shares  en reacties binnen.

Uitgever John toont met zijn interesse voor videomarketing aan dat mensen op deze manier snel en volledig worden geïnformeerd. In dit geval niet alleen wat betreft de namen op de Top50 lijst maar ook al hun relaties. Mooie PR dus!