Videomarketing belooft in het nieuwe jaar 2017 een flinke groeispurt te nemen. Social media kanalen maken steeds meer gebruik van video. Vooral het mobiel gebruik van video neemt door technologische ontwikkelingen flink toe. Een logische reden om als ondernemer de mogelijkheden van videomarketing te benutten in 2017!

Social media stimuleert het gebruik van video

 

VIDEO EN MARKETING

In de huidige marketing worden bewegende beelden (video/film) steeds belangrijker. Via het internet kan een promotie- of bedrijfsfilm uiterst effectief bij een breed publiek worden ingezet, niet alleen op de website, maar ook via social media (o.m. Facebook, Twitter, LinkedIn).  

Online videomarketing gaat verder dan het adverteren van je onderneming, producten of diensten. Het baseert zich vooral op de inhoud omdat de kijker zelf uitmaakt of die aantrekkelijk genoeg is om te worden gevonden, bekeken en gedeeld. Gevonden kunnen worden (SEO) is heel belangrijk, maar gevonden willen worden (inhoud van de boodschap) is tegenwoordig nog belangrijker. 

In de zoekmachines weegt een video zwaarder mee in de ranking, zeker nadat Google in 2006 het dominante videoplatform Youtube heeft overgenomen. Volgens het onderzoeksinstituut Forrester Research hebben websites met video’s 50 x meer kans dan puur tekstuele websites om op de eerste pagina van Google geranked te worden!

VIDEO EN SOCIAL MEDIA

Volgens onderzoeker Zenith  zal 75% van het internetgebruik in 2017 via mobiele apparaten gaan (68% in 2016). Social media platformen profiteren sterk van deze toenemende acceptatie van mobiele technologie. Inmiddels zijn platformen als Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, Instagram en Snapchat niet meer weg te denken in het sociale leven en als nieuwsvoorziening.

Video neemt in het mobiele internetgebruik een steeds grotere plaats in, vooral onder de jongere gebruikers. Verschillende platformen bieden inmiddels live-streaming mogelijkheden aan om video nog meer te stimuleren. Doordat video’s korter, actueler, persoonlijker en minder gepolijst worden, neemt de mogelijkheid toe dat kijkers meer betrokken worden.

VIDEO EN ONDERNEMER

Deze tendens opent perspectieven voor ondernemers om met videomarketing (toekomstige) klanten beter te bereiken. Ook uit kostenoogpunt pakt deze tendens gunstig uit omdat men minder geperfectioneerde video’s accepteert als meer authentiek en betrouwbaarder. De ingehuurde filmmaker kan daardoor zijn kostenplaatje drukken als die perfectie minder prioriteit krijgt. Voor een paar honderd euro kan dan al heel wat aan videomarketing worden ondernomen.

Maar ook de ondernemer kan zelf in actie komen. Zo zou hij zelf een visueel (live-stream) kijkje kunnen geven van wat er achter de schermen van het bedrijf gebeurt, van personeelsleden die zich voorstellen, hoe nieuwe producten of diensten werken en van wat klanten van het bedrijf vinden (video-testimonial). Het kost wel tijd, maar het scheelt in de kosten!

VIDEO EN NIEUWJAARSWENS

Een nieuwjaarswens op video is trouwens ook een leuk idee om naar je volgers te sturen. Ik wil zelf voor mijn nieuwjaarswens een boodschap meegeven die ik onlangs tijdens een filmproject mocht filmen. Daarbij ging ik met de organisator van een vredesinitiatief de markt op om aan bezoekers de volgende vraag te stellen: “Samen voor vrede, hoe doe je dat?”.  Vandaar dat ik alle lezers een vreedzaam 2017 toe wens!