Opdrachtgevers stellen mij nogal eens de volgende vragen. Hoe lang gaan die filmopnames eigenlijk duren? En ligt mijn bedrijf dan al die tijd plat? Ik kan als CAMJO (camera journalist) altijd een geruststellend antwoord geven.

 

Een CAMJO moet zich altijd aanpassen aan onverwachte situaties

 

TIJDSBESLAG

Terwijl het hele traject van een bedrijfsfilm bijna een week duurt, moet je er rekening mee houden dat de filmopnames zelf ongeveer een half dagdeel (4 uur) in beslag nemen. Voor de opnames zelf trekt de CAMJO de hele dag uit in zijn agenda. Immers, voorkomen moet worden dat opnames onder tijdsdruk niet naar volle tevredenheid worden afgewerkt.

Je weet nooit van tevoren welke onverwachte situaties zich voordoen tijdens de opnames. Wisselende weersomstandigheden, opnames die keer op keer overgedaan moeten worden tot ze perfect zijn, storende geluidsbronnen (vliegtuigen, treinen, toeterende auto’s etc.), lichtbronnen die het plotseling begeven en opdrachtgevers die weggeroepen worden, zijn zomaar een paar voorbeelden hiervan.

HOEVEELHEID HINDER

Aan het eind van deze filmopnamedag moet de CAMJO er zeker van zijn dat hij alle filmbeelden heeft, conform hetgeen in het filmplan beschreven. Naast het tijdsbeslag moet rekening worden gehouden met de hinder binnen de onderneming van de opnames. De hoeveelheid hinder verschilt per filmmaker. Komt die met een hele filmploeg van zo’n man of zes (regisseur, cameraman, geluidsman, belichter, grimeur, materiaalman) binnen, dan staat je onderneming meteen voor een paar uur stil.

CAMJO

Een zelfstandige filmmaker zal veel minder hinder opleveren, zeker als hij een CAMJO is (een zelfregisserende één-mans-ploeg). Hij kan namelijk -gelijk een kameleon- veel flexibeler omgaan met veranderende omstandigheden. Bovendien kan hij in zijn eentje zo onzichtbaar mogelijk opereren (in de filmwereld noemen ze dit “de onzichtbare wand”), iets wat voor een hele filmcrew veel lastiger te doen is. Dit levert ook nog eens een extra voordeel op. De beelden zullen namelijk veel authentieker overkomen omdat mensen zich minder bewust zijn van de camera en daardoor veel meer zichzelf blijven.