Als ondernemer wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen weten wie je bent en wat je doet. De manier waarop dat gaat is in de loop der jaren veranderd. Vroeger was een advertentie in de (plaatselijke) krant en mond-tot-mond reclame voldoende. Tegenwoordig is de inzet van beeld (foto’s, film) niet meer in de marketing weg te denken.  Vandaar deze 7 adviezen over videomarketing om als ondernemer aan te denken.

Adviezen voor gebruik video binnen marketing

ADVIES 1: WEES ACTIEF OP HET INTERNET
Het internet heeft zich in de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld, wat vele mogelijkheden opent om te laten zien wat jouw onderneming kan betekenen voor anderen. Technisch gezien kunnen nu zonder problemen omvangrijke filmbestanden worden gepubliceerd en bekeken op allerlei vaste en mobiele apparaten. Hoewel het niet exact meetbaar is wat het resultaat is van je aanwezigheid op het internet, moet het belang daarvan toch wel duidelijk zijn getuige de volgende uitspraak: “The Return On Investment of social media is that your business will still exist in 5 years” (Erik Qualman, Socialnomics).

ADVIES 2: BEPERK JE NIET ALLEEN TOT FACEBOOK
Ideaal is een combinatie van Facebook, LinkedIn, Youtube en Twitter. Deze platformen zijn in feite snelwegen die ervoor zorgen dat het verkeer van jouw doelgroep op een directe en snelle manier naar jouw website en blog wordt geleid. In de moderne marketing is het zaak om gevonden te kunnen worden door mogelijke klanten, dus moet je het ze zo gemakkelijk mogelijk maken om je te bereiken.

ADVIES 3: VUL TEKST EN FOTO’S AAN MET VIDEO
Het gebruik van video in marketing wordt steeds belangrijker. Onderzoeken tonen aan dat video’s sneller worden aangeklikt, men langer blijft hangen en sneller tot aankoop overgaat. Bovendien helpen video’s in de ranking van de website, zeker als je bedenkt dat Youtube destijds is overgenomen door Google.

ADVIES 4: ZORG VOOR EEN GOEDE KWALITEIT VIDEO’S 
Veel ondernemers zijn in zakelijk opzicht nog niet goed bekend met het fenomeen bedrijfsfilm/video. Wel horen ze dat een video op de website eigenlijk wel nodig is. Soms wordt dan een handige buurjongen of werknemer overgehaald om een leuke video te schieten. Pas hiervoor op!  Een slecht gemaakte, amateuristische video doet het imago van de onderneming onmiskenbaar meer kwaad dan goed. Heb je geen budget om een gespecialiseerde filmmaker in te huren, zet dan geen video in in de marketing !

ADVIES 5: DE FILMBEELDEN MOETEN EEN BOODSCHAP UITDRAGEN
Zonder een goed uitgedacht filmplan waarin de onderneming optimaal naar voren komt, kan de boodschap nooit goed op de kijker worden overgedragen. Als ondernemer zal je goed moeten nadenken over wat je van jezelf en je onderneming wil laten zien. In samenwerking met de filmmaker wordt dit dan visueel verbeeld aan de hand van het filmplan in de uiteindelijke bedrijfsfilm.

ADVIES 6: BELICHTING EN GELUID ZIJN CRUCIAAL
Slecht licht en geluid geven een film een amateuristische uitstraling. Een goede belichting en helder geluid zijn cruciaal om de opgenomen beelden ten volle tot hun recht te laten komen.  Ideaal is natuurlijk een speciale belichtingsset, maar ook met aanwezig kunst- en natuurlijk (buiten)licht kan een filmmaker prima werken. Voor een goed geluid zijn professionele microfoons en vakkennis onmisbaar.

ADVIES 7: MAAK ACTIEF GEBRUIK VAN JE FILM
Natuurlijk kan de bedrijfsfilm lange tijd mee. Het is dan ook zonde om daar maar eenmalig gebruik van te maken. Zet de film eens per maand op een of meerdere social media platformen. Gebruik dan wat andere begeleidende teksten. Bedenk ook dat jouw volgers de laatste post met de film misschien wel over het hoofd hebben gezien. Met andere woorden: zet de snelwegen regelmatig open om verkeer door te laten!  Idealiter schakel je een bedrijf in die gespecialiseerd is om de vindbaarheid en effectiviteit (bijv. conversie tot aankoop) van jouw video’s te meten en te verbeteren.

adviezen voor online digital marketing